Jak správně krmit koně

Kladli jste si někdy otázku, jak správně krmit koně? Na trhu je řada krmení pro koně, müsli a krmných směsí všemožného složení. A kdo se v tom má vyznat, že? Vedle českých výrobců můžete koupit mnoho produktů dovážených ze zahraničí s více či méně propracovaným marketingem a více či méně „náročnou“ cenou.

Věřte nám, často jsme v KRM o tom společně diskutovali. Vedli dlouhé hovory, jak má majitel koně porozumět tomu, co je pro jeho koňského parťáka to nejlepší. Shodli jsme se na několika zásadních otázkách a bodech, které jsou pro výběr správného krmiva pro koně určující.

Rozumíte dobře složení a víte, co se v zakoupeném balení s krmením nachází?

  • Jsou v krmné směsi použity kvalitní suroviny, nebo „odpadní“ zbytky z výroby jiných krmiv?
  • Je müsli voňavé, vypadá čerstvě a chutná vašemu koni?
  • Víte, kdo ho vyrobil a na koho se kdyžtak můžete obrátit s dotazy?
  • Tušíte, odkud jednotlivé suroviny pochází?
  • Vidíte výsledky a spokojenost vašeho koně?
  • Je kůň v kondici, má krásnou srst a zdravá kopyta?

Optimální složení

Sledujte složení. Není to tak překvapivé, že právě tento bod patří mezi nejzásadnější. Nesledujete ho snad ve chvíli, kdy děláte nákupy na doma? Nezajímá i vás, co jíte a v jaké kvalitě jsou potraviny, které zpracováváte? Dávno jsou pryč doby, kdy většina lidí měla v hledáčku jen cenu pověšenou v regálu pod zbožím. Nechceme jíst nekvalitní věci a zatěžovat tím nejenom náš žaludek, ale celé tělo. U koní tomu není jinak. Optimální složení všech živin odpovídající zátěži vašeho koně nebo jeho specifickým požadavkům je nezbytnost.

Kvalita surovin

Kvalitní suroviny jsou základ. Jsou-li krmiva pro koně dobře namíchaná, neobsahují suroviny a prvky, které by jeho organismus zbytečně zatěžovaly. Snadná stravitelnost krmné směsi pomůže k přirozenému trávení vašeho koně. Vyvážený poměr všech potřebných živin zaručí, že vašemu koni nebude ve stravě nic zásadního chybět. Výsledky jsou viditelné. Projeví se nejenom na psychické pohodě zvířete, na stavbě jeho těla, kvalitě srsti a kopyt, svalové hmotě a metabolismu, ale také na kondici a vnitřní rovnováze.

Management koně 

Dalším faktorem, který hraje vliv při správném výběru krmiva, je management koně. Je ten váš spíše hobby kůň v klidovém režimu? Máte ve stáji sporťáka, koně ve vysoké zátěži? Jste hrdým majitelem poníka nebo se chystáte rozšiřovat své stádo o roztomilá a nadějná hříbata? Potýkáte se se specifickým problémy a požadavky koně, které vyžadují speciální krmné směsi?

Ano, uznáváme, že to není snadné. Možná dokonce není jen jedna správná odpověď, tedy jeden správný pytel s krmnou směsí. Chcete-li mít jistotu, začít správně a navázat na dobře nastavené první kroky, vyzkoušejte výživové poradenství koní. Nebývá to levné, to nezastíráme. Stejně jako jakékoliv individuální programy a jídelníčky v lidském světě. Ale stojí to za to! Výživář koní vám vysvětlí zásady krmení koní tak, abyste maximálně porozuměli potřebám vašeho koňského parťáka, sestaví krmné směsi na míru a určí jejich dávky. Navázat a pokračovat zvládnete časem sami.

Držíme vám palce s výběrem! Hlavně, ať jste vy a váš kůň spokojení.

Váš KRM

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jak krmit koně_menší

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zpět do obchodu