Jarní pastva pro koně: jak předejít zdravotním problémům

Přechod koní a poníků na pastvu v jarních měsících může být pro majitele koní náročný a vyžaduje správnou přípravu (tohle nemůžeme nechat na nich). Možná se to zdá jako banalita, ale kdo už nějakou tu dobu pečuje o management a režim svých koní a poníků (a nejenom těch), moc dobře ví, že nelze při vyrašení prvních stébel trávy zvířata jen tak vypustit na louky.

Na pastvu je nutné převádět postupně. Je důležité, aby byl tento proces do určité míry řízený, abychom předešli zdravotním komplikacím. V tomto článku jsme pro vás připravili několik stěžejních bodů, které byste jako majitelé koní a poníků měli při přechodu na pastvu dodržovat. 

  • Zkontrolovat stav zubů a zdraví koní

Předtím, než začnete s přechodem koní a pony na pastvu, je důležité zkontrolovat jejich stav zubů, kondici a zdraví. Koně a poníci s poškozenými nebo nedostatečnými zuby by mohli mít problémy s trávením, což může vést k vážným zdravotním problémům. Je nutné zajistit, aby měli zuby v pořádku, a koně tak byli schopni trávu požírat.

  • Postupný přechod na pastvu

Koně byste neměli najednou bezhlavě vypustit na louku, promnout ruce a jít od toho. Je pravda že většina z nich bude po zimě natěšená na travnatý porost a mohli by se začít okamžitě přežírat, což mívá za následek problémy s trávením. Koně a poníci by měli být nejprve vypouštěni na pastvu na krátkou dobu, a teprve poté byste měli pozvolna dobu pobytu na pastvě prodlužovat. Je důležité také pozorovat, jak se chovají a jak se adaptovali.

  • Sledovat množství sežrané trávy

Je důležité zajistit, aby koně a poníci nejedli příliš mnoho trávy najednou. Je samozřejmě nereálné na hektarech travnatých porostů sledovat, kolik toho který sežral, proto se začíná s kratšími pobyty na pastvě, které se postupně navyšují. Zapomínat nesmíte ani na přístup k čisté nezávadné vodě a stínění. 

  • Vybrat vhodné pastviny pro koně

Ne každá louka je vhodná pro pastvu koní. Majitelé koní a poníků by měli znát kvalitu pastvy, na kterou jejich zvířata chodí. V jakém jsou louky stavu, jaké rostliny a byliny tam rostou, nenachází se tam nějaké jedovaté apod. Pastevní porost by navíc měl být alespoň 10 cm vzrostlý. To vše je důležité znát, než se rozhodneme začít pastviny využívat.

  • Sledovat zdraví a životní energii koní

Správně provedený přechod na pastvu bude mít pozitivní dopad na zdraví a životní energii vašich koní i poníků. Předejdete případným zdravotním problémům. Pozorujte, jak na rozšíření své krmné dávky reagují, zdali mají dobré trávení a nemají žádné jiné zažívací problémy.

A POZOR: U koňských i poníkovských jedinců s citlivým trávením je vhodné začít krátkým popásáním na ruce, a teprve pak až pokračovat pozvolným navykáním na pobyt na louce. Pro některé koně a poníky (obézní, s metabolickým onemocněním, chronickou laminitidou atd.) je pastva nevhodná úplně. U takových, když to zdraví dovolí, je lepší pro chuť a zpestření jídelníčku dopřát kosenou trávu v rozumném množství.

Co když se na to vykašlu, vždyť tráva je tráva? 

Jako výživoví poradci s dlouholetou zkušeností z oblasti výživy koní a poníků vám nedoporučujeme tento proces podcenit. Ano, tráva je tráva, ale my jako majitelé s našimi koňmi nějak pracujeme, my jim definujeme režim a management včetně krmiva, které dostávají. Jsou na nás závislí.

5 zdravotních komplikací nebo neduhů, které by mohly nastat, pokud by přechod na trávu neprobíhal postupně a pod dohledem:

  1. Konečníkové křeče: Přechod na trávu způsobuje změnu výživy, což může vést k nadměrnému napětí v konečníku a způsobit bolest a křeče.
  2. Nadváha: Příliš mnoho pastvy a nedostatek pohybu může vést k nadváze, což může mít negativní dopad na zdraví koně a poníka.
  3. Kolika: Přechod na pastvu může být pro koně stresující a způsobit koliku.
  4. Laminitida: Rychlý přechod na trávu může způsobit náhlý nárůst příjmu cukru a škrobu, což může vést k onemocnění laminitidou.
  5. Nadýmání: Náhlé změny stravy mohou způsobit nadýmání, což je zánět v žaludku, který může být pro koně i poníky velmi bolestivý.

 

Kopie návrhu Ke článku

Zpět do obchodu