Senné břicho u koní

Tzv. senné břicho je pojem, který je v koňáckém světě velmi známý, ale často špatně pochopený. Používá se jako popis velkého či „prověšeného“ břicha koně. Zapomeňte na to, že je vše jen genetika, že je výsledek porodu (ano, i u koní jsme už takové názory slyšeli), nebo že je to druh virového onemocnění apod. Senné břicho bývá způsobeno kombinací špatné krmné dávky koně (překrmování) a minima fyzické zátěže koně.

Jinými slovy se nejčastěji setkáváme se dvěma hlavními příčinami, které se často navzájem doplňují, čímž zesílí následky.

     1. Špatný výživový stav koně

Pro někoho možná špatně uchopitelné, až paradoxní, ale kůň se senným břichem může být (a častokrát bývá) ve špatném výživovém stavu. Špatná výživa (ve vztahu k aktuálnímu managementu koně) a velký objem krmiva v trávicím traktu vede k tzv. sennému břichu, které u koně následně viditelně pozorujeme.

Svou roli mohou hrát i špatná krmiva nebo krmná dávka obecně. Při neoptimálním složení krmné dávky mohou některé její části vázat v tlustém střevě celkem velké množství vody (způsobují to například dřevnaté části rostlin). Právě proto koně, kteří se převážně živí čerstvou trávou, travní siláží nebo čerstvě sklizeným senem, mívají tlusté střevo naplněnější, a tím inklinují k většímu břichu. 

     2. Nedostatek fyzické práce

Ruku v ruce s nedostatkem správného pohybu pak dochází k povolení či oslabení břišních (velmi často i hřbetních) svalů. Koně s malým množstvím práce či koně v plně klidovém režimu bez zátěže mají zesláblé, nebo dokonce žádné břišní svalstvo. Těžké vnitřní orgány koně tak „padají dolů do břicha“. Buď visí ze stropu břišní dutiny, nebo jsou na dně břišní dutiny přímo položené.

Úkolem břišních svalů je držet vnitřnosti pohromadě a při pohybu bránit jejich výraznějšímu rozhoupání v těle. Ale pokud se kůň celý den pase, do toho nemá dostatečný trénink s rozloženou fyzickou zátěží, břišní svaly logicky tak dobře nepracují a postupně ochabují. Nejsou pak schopny vnitřní orgány udržet. Ty poklesnou dolů.

Kdo s tím bojuje nejčastěji?

Senné břicho tak nejčastěji vidíme u koní, se kterými se pracuje spíše sporadicky (nebo nesprávně) a do toho mají neomezený přístup k pastvě či jsou překrmováni. Ano, k sennému břichu zpočátku inklinují i chovné klisny, kterým se břišní svaly „vytahaly“ během pravidelných březostí. Nemůžeme se však na to jednoduše odvolávat u klisny, která nám přivedla na svět hříbě, a z pohledu majitele dalších X let zůstala prostě koněm se senným břichem, se kterým se „nedá nic dělat“. Na senné břicho si zadělávají také mladí koně, kteří jsou během svého vývinu odchovávaní na pastvě.

Co když se senné břicho neřeší?

Pokud se kůň dlouhodobě nechává ať už v nevyvážené stravě, nebo špatném či nedostatečném pohybu, může dřív nebo později přijít chvíle, kdy se mohou objevit zdravotní problémy. Počínaje bolestí zad (propadlá páteř), konče kulháním a v nejhorším případě metabolickým onemocněním. Obvykle se uvádí, že menší problém je senné břicho u koní, kteří skutečně většinu svých dní tráví pouze pastvou a jsou jezdecky využívány minimálně. Závažnějším problémem to pak ale bývá u jezdeckých koní (ač třeba intenzivněji rekreačních). Těžká střeva a slabé břišní svaly totiž zatěžují páteř, a to zejména v klusu a cvalu. Bolestivá záda nám pak zoufalí koně mohou dávat intenzivně najevo: od neochoty se nasedlat, „neposlušnosti“, utíkáním až po ztuhlé chody a jiné.

Že dobře krmíte i jezdíte?

Tak v této chvíli senné břicho už vůbec nepodceňujte. Ve chvíli, kdy víme, že kůň není ani špatně krmen či překrmován, ani špatně ježděn, může to být jeden z příznaků jiných zdravotních problémů, či dokonce závažnějších onemocnění. V lepším případě se může jednat o problémy se zuby, v horším o větší komplikace v dutině ústní, břišní, nebo dokonce o žaludeční vředy či chronické záněty střev, nebo dokonce o tzv. Cushingův syndrom u koní. Ten pak vyžaduje jak specifickou a důslednou léčbu, tak krmení. Pokud máte tedy pocit, že děláte jak jezdecky, tak výživově vše správně a stejně na svém koni pozorujete zvětšující se břicho, raději ho nechte zkontrolovat veterinárním lékařem.

Cesta ven: Co dělat se senným břichem?

Pokud jste tedy společně se svým veterinářem nenašli žádné patologické nebo zdravotní omezení, zamyslete se pořádně nad krmnou dávkou a managementem svého koně. Neváhejte se obrátit na profesionály.

Výživový poradce případně veterinář navrhne vašemu koni správnou krmnou dávku a její množství. Vhodná je pravidelná a vyvážená strava, především krmné směsi a kvalitní seno. Pravděpodobně bude doporučeno omezení příjmu trávy a ta bude nahrazena stonkatým lučním senem a jádrem.

Pokud máte na svého koně zvýšené jezdecké nároky (a nejen v tomto případě), začněte pomalu pracovat na zvyšování kondice koně a zesilování břišních svalů. Zkušený trenér pro vás a vašeho koně zvolí vhodný tréninkový plán, který bude zahrnovat pravidelnou a systematickou práci (správné ježdění, zapojení zádi apod.).

Na míru

Ještě jedna důležitá věc, která platí napříč všemi živočišnými druhy. Každý jsme originál. Každého koně proto také musíme brát jako jedinečného tvora se svými konkrétními specifiky, na které se ne vždy dá vše jednoduše paušalizovat. Některým koním tedy půjde senné břicho shodit rychleji, jiným pomaleji. Záleží i na podpoře tvorby svalové hmoty (což je opět podmíněno obojím výše zmíněným: správnou prací a správnou výživou) a dalších faktorech včetně věku koně, jeho kondice a další.

 

Neztrácejte hlavu! Mrkněte i na naše krmné směsi, protože právě ty dáváme dohromady tak, aby složením odpovídaly co nejvíce požadavkům koní (dle jejich zátěže, managementu apod.). Jsme schopní je dle potřeby vašeho koně upravit. Děláme také výživové poradenství s tvorbou krmné směsi na míru. To je skvělý a ideální začátek toho, jak se nejenom vrhnout na řešení výživového problému vašeho koně, ale hlavně ho dlouhodobě udržovat zdravého a spokojeného. Protože spokojenost v bříšku znamená spokojenost po celém těle!

Senné břicho 02

Zpět do obchodu