Koně a Cushingův syndrom

Cushingův syndrom. Slyšeli jste o něm? Pokud ne, patříte pravděpodobně mezi ty šťastné, kdo se s ním nemuseli v žádné formě potýkat. Bohužel postihuje i koně a v poslední době o něm slyšíme stále více. Trpí jím koně všech plemen i pohlaví, nejčastěji se projeví ve stáří 15 a více let.

Jedná se o jednu z nejčastějších poruch endokrinního systému. U koní je vliv Cushingova syndromu trochu odlišný, než je tomu u lidí nebo psů. Projevuje se nadprodukcí hormonů podvěsku mozkového (hypofýzy), které jsou zodpovědné za vznik typických klinických příznaků.

Za normálních okolností je produkce hypofyzárních hormonů u zdravého koně tlumena dopaminem, uvolňovaným z nervových zakončení pocházejících z hypotalamu. Cushingův syndrom u koní způsobuje degeneraci těchto nervových zakončení a nedostatek dopaminu.

Cushingův syndrom a jeho typické klinické příznaky

  • Delší, zvlněná srst (především na nohách a spodní části trupu)
  • Zhoršená kvalita srsti, potíže s přelínáním
  • Problémy s termoregulací (nadměrné nebo nedostatečně pocení)
  • Celkový úbytek hmotnosti (i při navýšeném příjmu potravy)
  • Ztráta svalové hmoty (především na hřbetu a zádi)
  • Letargické stavy, zhoršení sportovní výkonnosti, únava (kvůli poruše látkové výměny)
  • Tzv. senné břicho
  • Ukládání tuku především na krku koně, u kořene ocasu a nad očima => nefyziologické rozložení tělesného tuku
  • Nadměrná žízeň a časté močení (poruchy spojené s funkcí jater)
  • Horší hojení ran a opakující se infekce
  • Opakující se schvácení kopyt (laminitida), často z důvodu poruchy mikrocirkulace v kopytě
  • Problematické zabřeznutí u klisen, až s důsledkem neplodnosti
  • Různé neurologické příznaky, v horším stupni také slepota

Příznaky Cushingova syndromu u koní velice variují a někdy je velmi složité je odchytit hned na jejich začátku. Ne vždy jsou natolik výrazné, aby majitel začal situaci ihned řešit. Dnes naštěstí existují citlivé diagnostické testy a následná léčba pomůže prodloužit a zkvalitnit život nemocných koní. Velkým pomocníkem je i správně namíchané krmivo pro koně, nastavená krmná dávka a pravidelná strava.

Výživa koní s Cushingovým syndromem

Ohledně vhodné výživy se doporučujeme poradit s výživovým poradcem. U nás se podívejte na krmivo KRM Speciál – Cushingův syndrom, krmnou směs ručně namíchanou pro koně s Cushingovým syndromem. Základem u tohoto typu krmiva je nízký glykemický index, vyvážený poměr vitamínů, minerálů a stopových prvků. Ten je důležitý v každém případě, ale u „Cushingářů“ to opravdu nepodceňujte. 

Krmivo by mělo být bohaté na vlákninu, zároveň je potřeba se vyvarovat sacharidů a krmiv s vysokým obsahem bílkovin. Vhodnou surovinou do krmných směsí pro koně s Cushingem je také drmek obecný známý jako mnišský pepř. Bylinka, která má přirozenou schopnost regulovat množství dopaminu v těle. Krmte kvalitním senem a jako zdroj energie (místo cukru) přidávejte olej. Doporučuje se vyhnout obilovinám a potravinám, které je obsahují.

V KRM máme několikaleté zkušenosti s koňmi všech druhů, barev, nátur i zdravotního stavu. Mnohaleté zkušenosti s jejich majiteli, s tradičními i méně tradičními požadavky na stravu, tvorbou výživových plánů na míru i krmných směsí sestavovaných dle laboratorních výsledků odebraných krví. Dlouhodobě jsme se jak u nás v domovské stáji, tak ve spřízněných či klientských stájích věnovali tématu správné výživy koní. Na základě toho vznikly poctivé receptury několika základních krmných směsí KRM pro koně, které připravujeme ručně ze surovin od českých výrobců z ekologicky šetrného zemědělství. Pečlivě je odvažujeme, balíme a dopravujeme k vám.

Cushingův syndrom je jeden ze zdravotních problémů koní, na který jsme se při tvorbě koňských krmiv zaměřili detailně. Správná krmná směs, vhodné suroviny a jejich vyvážený poměr jsou totiž jednou z účinných cest, jak koni s tímto syndromem pomoci.

Máme velkou radost, že zpětná vazba na naše krmivo KRM Speciál – Cushingův syndrom je od majitelů takto diagnostikovaných koní velmi pozitivní.  

 

Jedněmi z příznaků Cushingova syndromu je zhoršená kvalita srsti, senné břicho a úbytek svalové hmoty.

 

Při správně nastavené krmné směsi a volbě kvalitního krmiva (my jsme sestavili přesnou krmnou směs KRM Na míru) můžeme s některými obtížemi pomoci.

Zpět do obchodu