Karob neboli svatojánský chléb

Karob (svatojánský chléb) je plodem středně velkého vždyzeleného stromu rohovníku obecného. Tento subtropický strom je proslulý svými hustými listy a výškou – dorůstá až do úctyhodných 10 metrů. Najdeme ho v jižní Evropě v oblasti Středozemního moře. Zde se mimo jiné používá ke krmení užitkových zvířat, ale také k výrobě místní pálenky. Karob získal název svatojánský chléb z legendy o svatém Janu Křtiteli. Ta vypráví, že Jan Křtitel právě díky konzumaci plodů karobu přežil na poušti. Dnes se využívá například místo kakaa, kávy nebo sirupu. Také jako surovina do krmiv pro zvířata.

Karob je plod. Na stromech roste jako tmavě hnědý zploštělý lusk dosahující délky 10 až 30 cm a šířky 2,5 cm. Lusky obsahují dužinu, která má sladkou, čokoládovou chuť a řadu semen podobných fazolím. Je zpracován šrotováním sušených lusků bez semen. Lze ho koupit v různých velikostech – od prášku až po centimetrové kousky. U nás ho zakoupíte samostatně nebo jako součást krmné směsi KRM.

Význam karobu tkví v jeho vysokém obsahu cukrů, zejména sacharózy (okolo 50 %) a vysokém obsahu vlákniny (40 %). I přes vysokou energickou hodnotu má ale nízký glykemický index: 40. Ten je zapříčiněn složkou pinitol (představující 10 % cukrů), který má hypoglykemický účinek (snižuje pH) a zvyšuje svalovou hmotu (zvyšuje svalový výkon).

Dalším významným přínosem této suroviny je, že obsahuje velké množství polyfenolů a přírodních extraktů některých antioxidantů. Mezi polyfenoly jsou zvláště důležité taniny, které jsou považovány za silné antioxidanty. Protizánětlivé vlastnosti spolu se schopností taninů stimulovat imunitní systém chrání před určitými patogenními mikroorganismy, čímž prospívají střevní flóře (karob pomáhá například i při řešení průjmů).

Karob a jeho nutriční hodnoty:

  • sacharóza 35-45 %
  • fruktóza 6-7 %
  • glukóza 2,4 %
  • hrubá vláknina až 40 %
  • bílkoviny 2-7 %
  • tuk 0,5-1 %
  • polyfenoly 1,4-2 %

Doporučené dávkování: 300-500 g na kus / den

Vždy si zkontrolujte složení krmiva, abyste věděli, jakou dávku karobu v něm již máte zahrnutou. O přidání karobu jako doplňku stravy se poraďte s výživovým poradcem. Na správné dávkování karobu má vliv více faktorů včetně zátěže koně, jeho stáří apod.

Karob na web_článek

Zpět do obchodu