Seno, seno, seno…

Možná vám teď nějakou dobu hlavou také nelétalo nic jiného než seno. A kdyby jen hlavou…ale také rukama, maštalí, vidlemi a u těch šťastnějších i sběračem sena a jinou – v těchto dnech nesmírně důležitou – technikou. Příchod léta znamená sklizeň sena = senoseč / její druhá fáze = otava.

  • Víte, jak důležitá je nejenom dobře načasovaná sklizeň, ale také správné sušení, balíkování a skladování?
  • Víte, jak jednotlivé kroky mohou mít vliv na výživovou hodnotu sena a jaké jsou v ní rozdíly?
  • Mysleli jste si, že je seno jako seno a stačí si jen pohlídat, aby nebylo plesnivé?
  • Považujete seno za spásnou surovinu, která koně vždycky dostatečně nakrmí?

Rozhodli jsme se tématu sena věnovat v článcích na pokračování. Proč na pokračování? Protože je toho tolik, že byste to neučetli :) …nebo možná učetli, ale vaši pozornost bychom mezitím někde ztratili. Takže to vezmeme pěkně postupně a začněme od začátku.

Sečení a sušení

Sklizni sena předchází sečení trávy, a hlavně její poctivé sušení. Kdo to zažil, ví, jaké to je hledět každý den na oblohu (protože předpovědi počasí se zejména v tomto roce vůbec nedalo věřit) a doufat, že nezačne nijak intenzivně pršet. Pokosená tráva leží rozprostřená na loukách a my k důkladnému usušení potřebujeme sluneční paprsky a jejich přírodní horký fén. Během toho, a abychom se náhodou nenudili, chodíme řádky sena několikrát obracet (nejen čechrat). Slunce se přeci musí dostat všude! Po čím větší ploše je seno rozprostřeno, tím rychleji proschne.

První seč („jarní“) má pomalejší růst, díky kterému se nahromadí dostatek živin. Mívá dobrou výtěžnost, vlákninu, množství energie i dostatečné množství bílkovin. Druhá seč („letní“) je trochu jiná, roste rychleji, stonky bývají jemnější, je jich méně a obsahuje více listů. Někdy koním chutná o trochu méně než ta první, možná i proto, že obsahuje menší množství cukrů. Na druhou stranu bývá vhodnější pro schvácené koně a koně s výživovými problémy včetně obezity. Někdy se podaří také třetí seč („podzimní“), která opět díky pomalejšímu růstu nashromáždí během chladnějších nocí více živin.   

Luční (travní) seno – sklizeň během doby metání, nejpozději při počátku kvetení

Vojtěškové seno – sklizeň obvykle začátkem května (druhá vojtěšková seč bývá u koní oblíbenější, což je opakem oproti lučnímu senu, důvodem pravděpodobně bude, že stonky vojtěšky nejsou tak tuhé)

Lisování a balíkování

Po vysušení je důležité, pokud možno co nejvíce bezprašně, seno slisovat. A aby se ani tato fáze nezdála moc snadná, musíme myslet na to, že vše je o správném načasování. Svou roli hraje dokonce i denní doba, kdy balíkujeme. V horkých dnech můžeme seno lisovat a balíkovat po ránu, kdy je lehce orosené. Pokud je naopak počasí nestálé a vlhké, je zapotřebí seno co nejvíce obracet a pohlídat jeho proschnutí. Vojtěškové seno se zase nejčastěji balíkuje večer.

Do toho všeho záleží také na tom, jaké traviny v seně převládají, na vegetační zralosti travin, velikosti balíků, intervalu mezi sečením a balíkováním, vlhkosti vzduchu, vlhkosti země, na které seno leží, a na mnohém dalším. A to jste si mysleli, že je to jen o počasí, že?

Pokud seno balíkujeme příliš suché, může být příliš prašným, drolivým a ztratit značné množství živin. Balíkujeme-li ho ještě vlhké, snáze zplesniví. Špatně sklizené, vysušené a skladované seno může být pro koně dokonce nebezpečné. Pokud je však správně zpracováno a dobře uskladněno, stává se naopak skvělou zásobou krmiva pro koně a další hospodářská zvířata i na více let.

A teď ten déšť. Ten je opravdu zlým snem během senosečení a sušení. Zmokne-li totiž posečená tráva, kterou máte rozloženou na louce, přijde o část živin, a navíc hrozí zplesnivění. Delší sušení také nepomáhá, to má bohužel vliv na další ztrátu živin (delší působení tepla a sucha ničí bílkoviny a vitamin A). Pokud již máte slisováno a nabalíkováno, déšť už tolik nevadí, vlhko se drží na povrchu a neproniká dovnitř balíku. Při zkrmování ale odstraňte části, které se vám budou zdát chycené (navlhlé).

Skladování

Dali jste si takovou práci s posečením sena, s jeho sušením a nabalíkováním, tak si to teď ještě nezkazit skladováním. Důležité je, aby balíky dlouhodobě nebyly vystaveny vyšší vlhkosti (ideálně skladujte pod střechou a nestavte je napřímo na zem, ale například na palety). Skladovací vlhkost by měla být menší než 15 %, aby nedocházelo k výraznějšímu zhoršení krmné hodnoty sena. Správně skladované seno neztrácí na své výživové hodnotě ani rok, či dokonce dva.

A hlavně nezapomínejte, že jen na seno se nedá spoléhat. Je silným základem, ale musíte si být jisti jeho kvalitou a živinami, které obsahuje a které doplní vašemu koni. Důležité je dopřát koním optimální a vyvážený poměr všech potřebných živin, minerálů a vitaminů. Podívejte se na naše krmné směsi KRM, které mícháme ručně z kvalitních surovin ekologicky šetrného zemědělství.  

Seno do článku

Zpět do obchodu