Extrudované lněné semínko

Extrudovaný len je tepelně zpracované (extrudované) lněné semínko s další složkou, kterou jsou nejčastěji pšeničné otruby, kukuřice nebo pšenice. Extruzi samotného lnu nelze technologicky provést, proto se v extrudovaném lnu nachází další ze zmíněných složek. krmných směsích KRM najdete extrudované lněné semínko s pšeničnými otrubami, které působí dieteticky a velmi příznivě na funkci trávicího traktu. Zakoupit ho můžete i jako samostatnou surovinu. 

Extruze lněného semínka je nezbytná, protože v surovém stavu je jeho slupka natolik pevná, že zabraňuje dostatečnému natrávení a využití v organismu. Extrudované lněné semínko si zachovává všechny pozitivní účinky tepelně zpracovaného semene a je velmi kvalitním zdrojem esenciálních mastných kyselin omega 3 a omega 6 (80 – 90 % nenasycených mastných kyselin v 26 % tuku). Tyto kyseliny řadíme mezi tzv. esenciální, protože kůň si je nedokáže vytvořit v organismu sám. Jejich začlenění do krmné dávky koně je proto velmi důležité.

Při správném poměru pomáhají omega kyseliny snižovat záněty v těle, jsou tedy nezbytným doplňkem stravy při imunitních reakcích. Blahodárně působí na kvalitu srsti, kůže a kopytní rohoviny, podporují trávení a celkově posilují imunitní systém. Extrudovaný len je proto také vhodným doplňkem stravy během období přelínávání.

Nejvhodnější poměr esenciálních mastných kyselin omega 3 : omega 6 pro koně je 2 : 1 až 4 : 1. V omega 3 jsou vytvářeny protizánětlivé signály, v omega 6 zánětlivé signály. Lněné semínko je v tomto ohledu téměř jejich ideálním zdrojem (obsahuje v sobě poměr 3 : 1 / omega 3 : omega 6).

U metabolického koně mohou omega mastné kyseliny lněného semínka pomoci snížit cirkulující inzulín. Extrudované lněné semínko obsahuje také výživově hodnotné látky nazývané lignany. Ty jsou užitečné v boji proti bakteriím, virům a plísním. Doporučují se jako doplněk léčby u astmatu, artritidy a při zažívacích problémech koní.

Dále lněné semínko obsahuje velice příznivý sliz, který doslova potáhne vnitřní stěny žaludku a střev ochranným filmem. Je velice vhodný zvláště při trávicích potížích hříbat a u starých koní. Extrudované lněné semínko je navíc vynikajícím přírodním zdrojem vlákniny, která zvětšuje objem stolice a olej v ní obsažený zvláčňuje sliznici. Doporučuje se proto k léčení zácpy a při problémech se střevní mikroflórou.

Extrudované lněné semínko a nutriční hodnoty:

  • Tuk: 26 %
  • Bílkoviny: 19 %
  • Cukry a škroby: 10 %
  • Vláknina: 7,5 %

Doporučené dávkování: 100 – 500 g na kus / den

Vždy si zkontrolujte složení podávaného krmiva. Informujte se o množství zahrnutého lněného semínka ve směsi. O přidání extrudovaného lnu jako samostatného doplňku stravy se poraďte s výživovým poradcem. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.

lněné semínko na web

Zpět do obchodu