Proč jsou některé suroviny tzv. extrudované?

Proč máme v nabídce extrudované lněné semínko? Co tento pojem znamená a jaké jsou jeho přidané hodnoty?

Extruze, označovaná jako HTST (High Temperature Short Time), je metoda tepelné (hydrotermické) úpravy krmiva nebo jeho surovin. Zahrnuje nejenom procesy založené na vysoké teplotě, ale i na tlaku, který působí na surovinu během krátké, zato intenzivní chvíle (cca desítky sekund).

Jejím hlavním cílem je zlepšení vlastností krmiva, zejména pak zvýšení stravitelnosti škrobů v tenkém střevě. V praxi to znamená, že během extruze dochází ke zgelovatění škrobů, což je pro budoucí trávení mnohem šetrnější varianta. Snižuje se také míra jejich fermentace v tlustém střevě. Extrudované suroviny a krmiva zároveň zvedají glykemický index.

Dalším přínosem této úpravy krmiv je také zvýšení stravitelnosti bílkovin. Extruze mění strukturu proteinů, čímž se zvyšuje účinnost tzv. proteáz, enzymů rozkládajících bílkoviny ve střevech. Bílkoviny jsou tak v rámci metabolických procesů koně mnohem lépe využitelné.

Zapomínat nesmíme ani na přínosy působení tepla ve vztahu k likvidaci patogenních nežádoucích mikroorganismů (E. coli, salmonella) a zničení spor plísní a kvasinek. Takto upravené suroviny a krmivo, které je obsahuje, jsou vysoce hygienické a stabilní. Myslete na to i ve chvíli, kdy váš kůň zápasí s chronickými projevy kašle a jinými dýchacími problémy.

Díky lepší stravitelnosti navíc tyto suroviny můžeme podávat v menším množství. I menší míra extrudovaných suroviny často splní kýžený požadavek na výživu koně. To může být výhodné pro majitele koní v tréninku, hříbat a zejména pak pro seniory, kteří trpí zhoršeným procesem trávení, vstřebávání živin a jinými neduhy.

K extruzi

Zpět do obchodu