Řepné řízky jako zdroj super vlákniny

Řepné řízky (nebo také sušené řepné řízky peletované či cukrovarské řízky) jsou výbornou krmnou surovinou díky vysokému obsahu tzv. super vlákniny. Obsahují okolo 18 – 22 % vlákniny – pektinu, který je až z 80 % stravitelný a částečně je tráven už v tenkém střevě zažívacího traktu koně. (Pro srovnání: Seno obsahuje přibližně 30 % vlákniny, která je stravitelná ze 40 – 60 %, a to v závislosti na kvalitě krmeného sena).

Obsahují celkem vysoké množství vápníku. Na druhou stranu jsou naopak chudší na fosfor a vitamíny skupiny B, na což je při sestavování krmné dávky pro koně nutné brát zřetel.

Řepná dřeň, ze které se řízky vyrábí, je vedlejším produktem při zpracování cukrové řepy. Řepné řízky jsou sušenou rostlinnou surovinou, která zůstává po odstranění cukru při jeho výrobě z cukrové řepy. Ta se pěstuje a sklízí zejména k těmto účelům. Obsah zbytkového cukru řepných řízků je do 10 %. 

Ve vodě rozpustná vláknina, kterou řepné řízky disponují, jako je pektin, inulin, slizy a některé hemicelulózy, se částečně rozkládá v tlustém střevě a váže na sebe vodu. To má za následek zvýšení svého objemu a zpomalení průchodu tráveniny střevem = prodloužení pocitu nasycení. Zároveň jsou řízky skvělým doplňkem vody v organismu (koně nemají příliš silné receptory pocitu žízně, proto se stává, že zejména v zimním období pijí méně).

Řepné řízky v krmných směsích nebo jako doplněk stravy zpomalují vstřebávání sacharidů z obilovin. Díky tomu dochází k nižšímu růstu hladiny glukózy v krvi. Máčené řepné řízky pak dokážou v zadním střevě vytvořit tzv. zadržovací nádrž s vodou a elektrolyty. To může pomoci proti dehydrataci a vyčerpání elektrolytů během zátěže koně. 

Doporučujeme přidávat řepné řízky také koním, kteří nemohou přijímat dostatečný objem sena a mohou tak trpět na nedostatek vlákniny. Tento problém se vyskytuje například u starších koní, kteří se potýkají s problémy se zuby a nemají tak dostatečný příjem sena nebo pastvy. Často také koně, kteří jsou převážně krmeni obilovinami, mohou mít s příjmem dostatečného množství sena problém.

Nutriční hodnoty a poměr minerálních látek:

  • Vláknina: 18-22 %
  • Cukr: do 10 %
  • Bílkoviny: 9 %
  • Obsah energie: 9,5 MJ SEk/kg sušiny
  • Vápník: 9,1 g/kg
  • Fosfor: 1,1 g/kg
  • Železo: 300 mg/kg

Dávkování (koně): do 800 g na kus / den, celková hmotnost řepných řízků a dalších složek by neměla překročit 3 kg (v závislosti na velikosti koně)

Skladování: Skladujte v suchu a chladu. Vzhledem k jejich schopnosti vázat vodu, zkrmte včas a nenechávejte na skladu příliš dlouho, hrozí jejich plesnivění.

UPOZORNĚNÍ: Řepné řízky je před zkrmováním nutné namáčet. Máčejte vždy samotně s vodou v poměru 1 : 3 (1 díl řízků : 3 díly vody). Pokud by docházelo k jejich máčení dohromady s dalšími krmivy, které obsahují cukr, hrozí kvašení.

Řepné řízky na web

Zpět do obchodu