Tolice vojtěška alias lucerka

Rostlina, o které jste určitě v koňských kruzích (a nejenom v nich) už ledacos slyšeli. Vojtěška alias lucerka (lat. Medicago sativa) pochází původně z Asie a je považována za jednu z prvních známých krmných bylin. V dnešní době je pro svou výživovou hodnotu hojně využívána pro krmení zvířat, proto ani my na ni v krmivech KRM nezapomínáme. Jejími výhodami například oproti krmení jádrem je, že díky svým přirozeným vlastnostem je pro koně snadno stravitelná a nezatěžuje jejich metabolismus. Zároveň je dostatečným zdrojem energie a má přirozený obsah esenciálních vitamínů a minerálů.

Díky svému rozsáhlému a hluboko zasahujícímu kořenovému systému lucerka dokáže z půdy absorbovat více minerálů a vitamínů než jiné traviny:

  • Je cenným bílkovinným krmivem s vysokým podílem vlákniny a s nízkým obsahem cukrů.
  • Je velmi bohatá na vitaminy A, D, E, K, celou rodinu vitamínů B, kyselinu listovou, vápník, hořčík, železo, chlor, síru, jod i měď. Každý z vitamínů, makro i mikro prvků má sám o sobě řadu důležitých přínosů, které jsou rozhodující pro celkové zdraví a fyzickou pohodu koně.
  • Bývá dostupná ve formě řezanky, jako doplněk stravy formou granulovaného krmiva nebo jako jedna ze surovin krmných směsí.
  • V krmných směsích pro koně KRM ji najdete také. Je to jedna ze základních surovin a připravujeme její nabídku také formou samostatně prodejné vojtěškové řezanky.

Zajímavosti:

  • Říká se, že svým koním vojtěšku (lucerku) dávali již staří Peršané v době 500 let před naším letopočtem.
  • Vojtěška (lucerka) je vhodná i pro lidi, má diuretické účinky, snižuje cholesterol, podporuje funkci imunitního systému a při pravidelné konzumaci působí i proti migrénám. Začlenit lucerku do stravy je snadné, dá se pít jako čaj (vhodná je např. kombinace s mátou) nebo přidat do salátu či polévky.

 

Lucerka_PNG

 

 
 
 
Zpět do obchodu